Hitri kontakt

Pokličite na 051 421 701

Želite, da vas pokličemo mi?

Sporočite nam vašo številko

Prijava terjatev v stečajni postopek

Ste upnik dolžnika nad katerim je bil razglašen stečajni postopek?

V stečajni postopek, ki se vodi nad pravno osebo, je potrebno terjatve prijaviti najkasneje v roku 3 mesecev od oklica o začetku stečajnega postopka. Prijavi terjatve v stečajni postopek je potrebno predložiti vse dokaze o vaši terjatvi, saj vas sodišče ne bo pozvalo k dopolnitvi, upravitelj pa bo lahko vašo sicer upravičeno terjatev prerekal, ker je ne boste pravilno prijavili ali izkazali.

Dodatno opozarjamo, da ni dovolj, da terjatev le prijavite, ampak je potrebno ažurno spremljati stečajni postopek, da boste vedeli, ali vam je upravitelj terjatev priznal kot ste si želeli ter, da lahko ocenite možnosti poplačila vaše terjatve v stečajnem postopku vašega dolžnika.

Poplačilo upnikov v stečajnem postopku

Za poplačilo upnikov v stečajnem postopku velja, da se upniki lahko poplačajo iz splošne razdelitvene mase. V kolikor obstaja upnik, ki ima svojo terjatev zavarovano, kar je pri stečajih pravnih oseb, ki ob začetku stečajnega postopka razpolagajo s premoženjem pogosto, se takšen upnik poplača iz posebne stečajne mase, ločeno od drugih upnikov. V tem primeru govorimo o ločitvenem upniku, ki ima na premoženju stečajnega dolžnika svojo terjatev zavarovano, zato je za upnike zelo pomembno, da svojo terjatev pravilno in pravočasno prijavijo v stečajni postopek, saj lahko zaradi pravnega neznanja ali zamude rokov izgubijo vse svoje pravice.

Ključni pojmi: prijava terjatev v stečaj, prijava terjatev v stečajnem postopku, prijava terjatve, prijava terjatev v stečajno maso, prijava terjatev v prisilno poravnavo, kako prijavit terjatve v stečaj, prijava terjatve v stečaj, obrazec za prijavo terjatev v stečajno maso, prijava terjatev v osebnem stečaju